| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Pixel69
|
Wysłany: Wto Cze 16, 2009 8:32 pm Temat postu: Linki na podstronie - kolor czcionki |
|
|
Mam taki problem wstawiam sobie linki na jedną z podstron i ich kolor wychodzi mi taki ciemny a chciałbym go zmienić, nie mogę doszukać się jaki fragment odpowiada za kolor czcionki w linku na podstronie. Za pomoc z góry dziękuję  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google
|
Wysłany: Temat postu: Reklama Google |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
ptama

|
Wysłany: Sro Cze 17, 2009 4:27 pm Temat postu: |
|
|
pokaż, gdzie masz te linki i napisz jakie mają być, coś poradzimy  _________________ Pozdrawiam
MP
ps:Currently running on instant coffee, milk no sugar... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pixel69
|
Wysłany: Pią Cze 19, 2009 11:30 pm Temat postu: Linki |
|
|
Dziękuję za odzew:) a więc radzę sobie na razie tak, że wpisuję tekst i linki we wbudowanym edytorze imgallery jako html (lepszy lub gorszy bo nie jestem w tm specem) i tak udaje mi sie ustawić kolor linków. Mój sposób jest dość pracochłonny i mało praktyczny ale inaczej nie umiem:). Chciałbym teraz mieć te linki bez podkreśleń i najlepiej aby po najechaniu myszką podświetlały się w jakiś sposób.
Adres strony z linkami: http://pixel69.anv.pl/podstrona.php?id_form=8
z góry dziękuję za pomoc
Zastanawiam się też czy formatowanie tekstu wpisywanego w edytorze może odbywać się tylko przy pomocy atrybutów html czy też może tym sterować jakiś plik zewnętrzny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ptama

|
Wysłany: Sob Cze 20, 2009 2:28 pm Temat postu: |
|
|
można ostylować linki (albo zastosować już istniejące style) w zewnętrznym arkuszu styli _________________ Pozdrawiam
MP
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pixel69
|
Wysłany: Sob Cze 20, 2009 3:52 pm Temat postu: :) |
|
|
| Za wiele mi to nie mówi bo nie wiem jak można sterować zewnętrznym arkuszem styli tekstem wpisywanym przez edytor wbudowany w Imgallery. Dziękuję za chęć pomocy:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ptama

|
Wysłany: Nie Cze 21, 2009 3:28 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli np pasuje Ci link na stronie głównej: w Kategoriach zdjęć to wystarczy, że po wpisaniu linka na podstronie dodasz klasę a01 - zadeklarowaną już w arkuszu styli.
Jeśli zaś nie odpowiadają Ci linki już istniejące możesz w arkuszu stworzyć własną klasę, nazwać ją jakoś i się do niej odwołać w kodzie podstrony.
Przykład - na zastosowanie linka z klasą a01- tam gdzie masz pierwszy link na postronie:
| Kod: | | <a href="http://www.lighting-essentials.com"><font color=red>www.lighting-essentials.com</font></a> |
wpisujesz tylko:
_________________ Pozdrawiam
MP
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pixel69
|
Wysłany: Nie Cze 21, 2009 4:24 pm Temat postu: :) |
|
|
| Baaaardzo ale to naprawdę bardzo dziękuję... niezwykle ułatwi mi to tworzenie strony:) i przyspieszy:). Nie przypuszczałem, że to może być aż tak proste.. człowiek jednak uczy się całe życie. Jeszcze raz wielkie dzięki. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ptama

|
Wysłany: Nie Cze 21, 2009 4:37 pm Temat postu: |
|
|
drobiazg! _________________ Pozdrawiam
MP
|
| Powrót do góry |
|
 |
mamar
|
Wysłany: Pon Mar 15, 2010 1:07 pm Temat postu: |
|
|
Ja mam pytanie, również odnośnie linków; co należy zrobić, aby link na postronie otwierał się w nowym oknie przeglądarki? _________________ Pozdrawiam
mamar |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Piotrek
|
Wysłany: Pon Mar 15, 2010 2:54 pm Temat postu: |
|
|
<a target="_blank" href="http://www.....
Chyba musi być ten fragment z " _blank" bo jak go wytnę to sie otwiera w tym samym oknie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mamar
|
Wysłany: Pon Mar 15, 2010 10:24 pm Temat postu: |
|
|
Piotrek dzięki; jest w nowym oknie, ale zmienił się kolor łącza na jakiś taki fiolecik, co nie bardzo mi pasuje
Tak to wygląda po zmianie:
<span style = font-size:11px;><a class="a01"
<a target="_blank" href="http://cyfrografia.pl"><b>CYFROGRAFIA</b> - esencja fotografii cyfrowej</a></span></span>
Co należy zrobić, aby łącze było białe, a po najechaniu myszą zmieniało się na żółte (tak jak było wcześniej, przed wprowadzeniem <a target="_blank") _________________ Pozdrawiam
mamar |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ptama

|
Wysłany: Pon Mar 15, 2010 10:56 pm Temat postu: |
|
|
mamar i Piotrek:
target="_blank" jest zdeprecjonowany, niezalecany, skazany na wymarcie przez konsorcjum w3: walidator pokazuje błąd jeśli znajdzie blanka w kodzie.
Zaleca się pozostawić wybór internaucie jak chce otworzyć link: kliknie prawym przyciskiem myszki na łącze i sobie wybierze
Jeśli nadal chcesz blanka to wpisz w kodzie np tak:
| Kod: | | <a class="a01" href="http://adres_strony" target="_blank"><b><span style="font-size: 11px;">treść linku do strony</span></b></a> |
_________________ Pozdrawiam
MP
|
| Powrót do góry |
|
 |
mamar
|
Wysłany: Pon Mar 15, 2010 11:22 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki ptama  _________________ Pozdrawiam
mamar |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Piotrek
|
Wysłany: Sro Mar 17, 2010 9:12 am Temat postu: |
|
|
Ale za jakiś czas, gdy już "wymrze" to mimo wszystko będzie nadal link działał? Czy też muszę na stronie wszystko pozmieniać by na przyszłość działało?
(dzięki za wpis:)) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ptama

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|